ORPHEUS (The Organisation for PhD Education in Biomedicine and Health Sciences in the European System) merupakan organisasi yang berdiri pada Tahun 2004 yang bertujuan untuk membantu meningkatkan kualitas pendidikan Doktoral melalui advokasi praktik – praktik baik, mekanisme asesmen kualitas, juga pelatihan.

Program Doktor Ilmu Biomedik – FKUI (PDIB – FKUI) turut mengikuti kegiatan konferensi yang dilaksanakan oleh ORPHEUS pada Tahun 2023 yang dilaksanakan di Leuven, Belgia dari 13 April 2023 sampai dengan 15 April 2023. Dalam kegiatan ini, Program Doktor Ilmu Biomedik – FKUI memperkenalkan diri sekaligus memberikan gambaran terkait program pendidikan doktor (Ph.D.) bidang Ilmu Kesehatan dan Kedokteran Dasar (Biomedik) di Indonesia. Pada kesempatan ini, Prof. Dr.rer.nat. Dra. Asmarinah, MS (Ketua Program Studi PDIB FKUI) memberikan penjelasan terkait Program Doktor Ilmu Biomedik melalui poster dan dr. Rahimi Syaidah, Ph.D. (Sekretaris Program Studi PDIB FKUI) menyampaikan pengalaman PDIB – FKUI dalam kegiatan pembimbingan bersama untuk kegiatan pendidikan dan riset Mahasiswa PDIB FKUI oleh para Ahli domestik dan internasional didalam konferensi.

Keikutsertaan PDIB FKUI dalam kegiatan ini bertujuan untuk benchmarking sekaligus memperoleh berbagai informasi pelaksanaan kegiatan pendidikan program doktor di Luar Negeri terutama di Negara – Negara Eropa.

ORPHEUS (The Organization for Ph.D. Education in Biomedicine and Health Sciences in the European System) is an organization established in 2004 that aims to help improve the quality of Doctoral education through practical advocacy – good practices, quality assessment mechanisms, as well as training.

Doctoral Program in Biomedical Sciences – FKUI (PDIB – FKUI) participated in the conference activities organized by ORPHEUS in 2023, held in Leuven, Belgium from 13 April 2023 to 15 April 2023. In this activity, Doctoral Program in Biomedical Sciences – at FKUI introduced itself and provided an overview of doctoral education programs (Ph.D.) in Health Sciences and Basic Medicine (Biomedical) in Indonesia. On this occasion, Prof. Dr. rer. nat. dr. Asmarinah, MS (Head of the PDIB FKUI Study Program) explained the Doctoral Program in Biomedical Sciences through posters and dr. Rahimi Syaidah, Ph.D. (Secretary of the PDIB FKUI Study Program) conveyed the experience of PDIB – FKUI in joint mentoring activities for educational and research activities of PDIB FKUI students by domestic and international experts at the conference.

PDIB FKUI’s participation in this activity is aimed at benchmarking and obtaining various information on the implementation of educational activities for doctoral programs abroad, especially in European countries.